Czy, żeby pozbyć się wszelkich alergii, wystarczy odstawić mięso, nabiał i gluten?

Report date: 11.09.2020 10:55

Share:

Reported news

Nie jest prawdą, że odstawienie mięsa, nabiału i glutenu pozwala pozbyć się wszelkich alergii. Co więcej, stosowanie tak drastycznych metod może być groźniejsze dla organizmu, niż sama alergia. Ta os...

https://www.odmladzanienasurowo.com/post/pozby%C5%82em-si%C4%99-alergii-zobacz-jakie-to-proste?fbclid=IwAR0l0NMKXJbQDoFNw8_lNlzDXKnHUDc6bFsZL4cuI7n9OlpYz27O_M6Kjl0

Verdict

Fake News

Expert's report

Date of the verdict: 25.09.2020 12:10

Nie jest prawdą, że odstawienie mięsa, nabiału i glutenu pozwala pozbyć się wszelkich alergii. Co więcej, stosowanie tak drastycznych metod może być groźniejsze dla organizmu, niż sama alergia. Ta ostatnia jest chorobą cywilizacyjną i, choć sami naukowcy podkreślają, że wciąż jej przyczyny nie są do końca jasne, można wyróżnić kilka przyczyn jej występowania. Wśród tych czynników Polskie Towarzystwo Alergologiczne (PTA) wymienia: genetykę (szacuje się, że 40%-80% chorych odziedziczyło te skłonności), zmiany w stylu życia (wzrastająca sterylność miejsc, w których się żyje) i czynniki środowiskowe (w tym zanieczyszczenie powietrza, przetworzona żywność czy zmiany klimatyczne). Są różne rodzaje alergii i różne sposoby jej leczenia. Podstawowym sposobem rozpoznania tej choroby jest wykonanie testów skórnych, badania krwi, a w przypadku astmy – wykonanie spirometrii i analiza wyników. Jak czytamy na stronie PTA, leczenie w przypadku alergii pokarmowych, zwłaszcza u dzieci, następuje w drodze diety eliminacyjnej. Według szacunków, alergie pokarmowe dotykają 6% dzieci oraz 2-4% dorosłych. Wprowadzenie diety eliminacyjnej jest jednym ze sposobów leczenia dolegliwości związanych z alergią, ale powinno się odbywać pod opieką lekarzy i specjalistów, a decyzję powinien poprzedzić pogłębiony wywiad oraz diagnostyka. Zagrożenia wynikające z samodzielnego stosowania różnych drastycznych diet może doprowadzić do niedoborów żywieniowych w organizmie, przyczyniać się do zaburzeń i dolegliwości. Internet pełen jest obecnie bloggerów opowiadających o własnych doświadczeniach związanych z różnymi przemianami zdrowotnymi. Specjaliści zalecają jednak wcześniejszą konsultację lekarską oraz ostrożność zarówno w stosowaniu drastycznych diet eliminacyjnych, jak i diet w ogóle. Współtwórca strony odmładzanienasurowo.pl, którego wypowiedź została zgłoszona do fact checku, Mariusz Budrowski również wpisuje się w ten trend, opierając swoje tezy jedynie na doświadczeniach własnych i swojej partnerki. Twierdzi na przykład, że pozbył się alergii eliminując mleko i wszelkie jego pochodne, a także gluten i mięso. W artykule „W jaki sposób pozbyłem się alergii raz na zawsze?” Pan Burdowski stwierdza na przykład, że „nasze ciało nie przyjmuje mleka obcego zwierzęcia”. Nie przedstawia jednak żadnych źródeł potwierdzających tę tezę. Innego zdania w tej sprawie jest dr hab. Moniki Wszołek, prof. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, której wypowiedź z 2018 roku cytuje serwis naukawpolsce.pl. Zdaniem pani profesor, która zawodowo zajmuje się badaniami związanymi z mlekiem fermentowanym o właściwościach funkcjonalnych (prozdrowotnych), zarówno otrzymywanych z mleka krowiego, jak i mleka innych gatunków zwierząt, „mleko jest dla nas po prostu bardzo korzystne i warto włączyć je do naszej codziennej diety. Szczególnie korzystne jest mleko fermentowane w postaci jogurtów, kefirów, maślanki czy mleka zsiadłego, które są łatwo przyswajalne (...)” – mówi dr hab. Monika Wszołek. Oczywiście osoby z potwierdzoną alergią na mleko krowie i jego pochodne nie powinny go spożywać, jednak twierdzenie, że „nasze ciało nie przyjmuje mleka obcego zwierzęcia” jest nieprawdziwe i wprowadza w błąd poprzez uogólnienie zagadnienia. W dalszej części opublikowanego tekstu pan Budrowski uważa, że kolejną grupą najbardziej uczulających pokarmów, są te zawierające gluten. Rzeczywiście tak jest, ale dotyczy do niewielkiej grupy osób, a nie ogółu społeczeństwa i - zdaniem ekspertów - nie należy go eliminować z diety zdrowej osoby. Gluten jest wspólną, umowną nazwą mieszaniny białek (prolamin i glutein) znajdujących się w zbożach. Do glutenu zaliczmy między innymi gliadynę w pszenicy, sekalinę w życie, hordeinę w jęczmieniu i aweninę w owsie” – czytamy w publikacji Aleksandry Banery i Joanna Myślińskiej z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Artykuł „(Nie)zdrowy gluten” został opublikowany w czasopiśmie ACTA UROBOROI. Zdaniem autorek, szacuje się, że około 1% populacji ludzkiej wykazuje objawy nadwrażliwości na białka pszenicy, a dieta bezglutenowa jest „coraz częściej stosowana również przez osoby zdrowe w przeświadczeniu, że ma właściwości prozdrowotne i może stanowić dobry sposób na redukcję masy ciała, poprawę samopoczucia oraz sprawności intelektualnej. Przyczyną tego mogą być między innymi szeroko zakrojone kampanie reklamowe produktów bezglutenowych oraz pozyskiwanie wiedzy z niesprawdzonych i niemerytorycznych źródeł” – czytamy w artykule. Według dr Anny Wojtasik, eksperta Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie instytucja została połączona z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego) eliminacja glutenu z diety to błąd. Ekspert uważa, że „zdrowym ludziom gluten nie szkodzi. Przeciwnie, jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania”. Pan Budrowski kwestionuje również zasadność udziału mięsa w diecie, nazywając go „trzecim, najbardziej uczulający pokarm na naszej ziemi”. I choć według wytycznych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej rzeczywiście znalazło się ograniczenie spożywania mięsa i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg tygodniowo, to jest to zalecenie ograniczenia, a nie całkowitej eliminacji. Mięso, podobnie jak produkty zbożowe oraz nabiał, obok warzyw i owoców, są produktami zalecanymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych.

Sources

https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,29203,eksperci-diety-bezglutenowej-przestrzega-wiecej-osob-niz-choruje-na-celiakie https://www.pta.med.pl/alergia-i-astma/alergia-info/ https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/17695/Acta_Uroboroi_II_2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C415040%2Cekspert-iziz-eliminacja-glutenu-z-diety-zdrowych-ludzi-to-blad.htm https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.