Report date: 08.09.2021 17:45
Share:
Zgłoszony do weryfikacji materiał sugeruje, że za pomocą specjalnego urządzenia do „strukturyzacji” wody, można nadać np. zwykłej wodzie z kranu wyjątkowe walory prozdrowotne, przemieniając ją z „wody...
https://www.med-life.pl/index.php/oferta-menu/nasza-oferta/135-strukturyzycja-wody-za-pomoca-urzadzenia-aktomFake News
Date of the verdict: 08.09.2021 19:01
Zgłoszony do weryfikacji materiał sugeruje, że za pomocą specjalnego urządzenia do „strukturyzacji” wody, można nadać np. zwykłej wodzie z kranu wyjątkowe walory prozdrowotne, przemieniając ją z „wody martwej” w „wodę żywą”, która – regularnie spożywana - odmładza i leczy wiele chorób. Brzmi to fantastycznie, ale to całkowita nieprawda! Przed uleganiem tego typu marketingowym sugestiom, nakierowanym oczywiście na sprzedaż tych „cudownych” urządzeń, ostrzegają zarówno polscy, jak i zagraniczni eksperci. - Woda żywa, ożywiona, jonizowana, plazmowana czy też strukturyzowana to stek bzdur! Wiem to, gdyż jestem fizykochemikiem i zajmowałam się strukturą wody zawodowo – komentuje prof. n. farm. Iwona Wawer, specjalistka chemii fizycznej, wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a obecnie kierownik Zakładu Zielarstwa w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. Specjalistka przekonuje, że nie ma najmniejszego sensu stosowanie specjalnych praktyk, mających rzekomo poprawić walory zdrowotne wody, takich jak jej „jonizowanie”, „strukturyzowanie” czy „ożywianie” - niezależnie od techniki, za pomocą której ma się ten „cudowny” proces dokonać. - Fakty są bowiem takie, że woda ma uporządkowaną strukturę (którą tworzą wiązania wodorowe) tylko w stanie stałym, czyli w formie lodu. Tymczasem woda ciekła ze swej natury nie ma żadnej stałej struktury, tylko właśnie „płynną”, czyli zmienną i dynamiczną. Warto jeszcze dodać, że woda w zależności od warunków, czyli np. ciśnienia i temperatury, może mieć różną gęstość. Np. cząsteczki wody tworzą więcej wiązań i są bliżej siebie w niskiej temperaturze, wskutek czego ma ona wtedy większą gęstość niż blisko temperatury wrzenia – wyjaśnia prof. Iwona Wawer. Ekspertka dodaje, że wodę można np. zdemineralizować, choć taka woda (destylowana) jest dla ludzi generalnie szkodliwa, gdyż wypłukuje z organizmu cenne składniki mineralne (elektrolity). Ponadto, specjalistka informuje, że jeśli ktoś przed wypiciem wody z kranu chce mieć pewność, że jest ona czysta jak przysłowiowa łza lub też chce poprawić jej barwę czy zapach, to może dodatkowo przepuścić ją w domu przez tzw. filtr węglowy. Tylko tyle i aż tyle! - Nie dajmy się jednak nabrać na to, że oddziałując na wodę np. jakimś specjalnym polem elektromagnetycznym, magnesem, prądem czy też przepuszczając ją przez mieszankę minerałów nadamy jej jakieś szczególne, prozdrowotne walory. To bzdura i sposób na wyciąganie pieniędzy od naiwnych ludzi. Jeśli ktoś chce dostarczyć sobie cennych składników mineralnych wraz z wodą, to niech sięgnie po dobrą wodę mineralną wydobywaną z naturalnych i dobrze przebadanych źródeł – radzi prof. Iwona Wawer, jednocześnie podkreślając, że Polska ma obecnie znakomite stacje uzdatniania wody, w których pracują świetni fachowcy i dlatego generalnie woda wodociągowa w naszym kraju ma naprawdę bardzo wysoką jakość. Kończąc temat wody „strukturyzowanej” warto jeszcze wspomnieć o akwaporynach. - To znajdujące się w błonach komórkowych specjalne białka, które tworzą kanały uczestniczące w transporcie wody do komórek. Przejścia w kanałach są de facto tak niewielkich rozmiarów, że w praktyce mieszczą się w nich jedynie pojedyncze cząsteczki wody, a nie jakieś większe struktury (łańcuchy cząsteczek czy klastry połączone wiązaniami wodorowymi). Samo przejście trwa kilka nanosekund. Zatem nawet gdyby wodę dałoby się jakoś „ustrukturyzować”, to i tak komórki nie mogłyby zrobić z niej żadnego użytku – podsumowuje prof. Iwona Wawer. Przed uleganiem czarowi „żywej, strukturyzowanej wody” ostrzega zresztą znacznie więcej ekspertów, w tym również zagranicznych. Na przykład amerykański College of Agriculture & Life Sciences, należący do University of Arizona, udostępnia na swoich stronach internetowych opracowanie pt. „Drinking Water Scams” – co po polsku oznacza „Oszustwa na temat wody pitnej”, w którym eksperci wymieniają wiele różnych mitów dotyczących wody, w tym także i ten dotyczący jej „strukturyzacji”. Autorzy tego opracowania tłumaczą, że sprzedaż wody oraz urządzeń do jej „poprawiania” stanowi naprawdę wielki biznes i to właśnie napędza promocję tego typu pseudonaukowych mitów nakręcających sprzedaż.
Komentarz prof. Iwony Wawer dla portalu Fake Hunter, przesłany pocztą elektroniczną. Opracowanie pt. „Drinking Water Scams” ze strony College of Agriculture & Life Sciences / University of Arizona. https://cals.arizona.edu/waterquality/Presentations/DW_Scams/DrinkingWaterScams-HotlineTraining.pdf Analiza pt. „Struktura wody – czy coś takiego w ogóle istnieje?”, autorstwa fizyka Pawła Skolimowskiego. https://www.crazynauka.pl/struktura-wody-czy-cos-takiego-w-ogole-istnieje/
Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.