Czy do mąki, którą spożywamy, dodaje się brom?

Data zgłoszenia: 14.08.2023 09:15

Udostępnij:

Zgłoszony news

Autor zgłoszonego posta przestrzega przed spożywaniem mąki zawierającej szkodliwy dla zdrowia brom. Jak przekonuje, powinniśmy wybierać tylko produkty, na opakowaniu których wyraźnie zaznaczono, że ni...

https://twitter.com/Margo66122891/status/1690418009427382272

Werdykt

Fake News

Raport eksperta

Data werdyktu: 29.08.2023 13:29

Autor zgłoszonego posta przestrzega przed spożywaniem mąki zawierającej szkodliwy dla zdrowia brom. Jak przekonuje, powinniśmy wybierać tylko produkty, na opakowaniu których wyraźnie zaznaczono, że nie zawierają tego pierwiastka, a właściwie bromianu sodu E924. To dezinformacja, bowiem dodawanie tego związku do żywności jest w Unii Europejskiej zakazane. Bromian potasu ma postać białych kryształów lub proszku. Stosowano go jako polepszacz mąki wzmacniający ciasto i umożliwiający lepsze wyrastanie. Bromian jest uważany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) za substancję rakotwórczą kategorii 2B (prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi). Stosowanie go w produktach spożywczych zostało zakazane w Europie w 1990 r. zaś cztery lata później w Kanadzie i większości innych krajów. Nadal jednak można go stosować w USA.

Żródła

https://echa.europa.eu/pl/substance-information/-/substanceinfo/100.028.936 https://www.chemeurope.com/en/encyclopedia/Potassium_bromate.html https://www.nytimes.com/2018/12/28/well/eat/food-additives-banned-europe-united-states.html https://inchem.org/documents/iarc/vol73/73-17.html

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.