Data zgłoszenia: 14.08.2023 09:15
Udostępnij:
Autor zgłoszonego posta przestrzega przed spożywaniem mąki zawierającej szkodliwy dla zdrowia brom. Jak przekonuje, powinniśmy wybierać tylko produkty, na opakowaniu których wyraźnie zaznaczono, że ni...
https://twitter.com/Margo66122891/status/1690418009427382272Fake News
Data werdyktu: 29.08.2023 13:29
Autor zgłoszonego posta przestrzega przed spożywaniem mąki zawierającej szkodliwy dla zdrowia brom. Jak przekonuje, powinniśmy wybierać tylko produkty, na opakowaniu których wyraźnie zaznaczono, że nie zawierają tego pierwiastka, a właściwie bromianu sodu E924. To dezinformacja, bowiem dodawanie tego związku do żywności jest w Unii Europejskiej zakazane. Bromian potasu ma postać białych kryształów lub proszku. Stosowano go jako polepszacz mąki wzmacniający ciasto i umożliwiający lepsze wyrastanie. Bromian jest uważany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) za substancję rakotwórczą kategorii 2B (prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi). Stosowanie go w produktach spożywczych zostało zakazane w Europie w 1990 r. zaś cztery lata później w Kanadzie i większości innych krajów. Nadal jednak można go stosować w USA.
https://echa.europa.eu/pl/substance-information/-/substanceinfo/100.028.936 https://www.chemeurope.com/en/encyclopedia/Potassium_bromate.html https://www.nytimes.com/2018/12/28/well/eat/food-additives-banned-europe-united-states.html https://inchem.org/documents/iarc/vol73/73-17.html
Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.