Czy chory na syfilis, HIV czy żółtaczkę odwiedzający restaurację może zarazić innych klientów i personel?

Data zgłoszenia: 03.09.2021 14:44

Udostępnij:

Zgłoszony news

Autor zgłoszonego tweeta przekonuje, że pomysł weryfikacji stanu zaszczepienia przeciwko COVID-19 w restauracjach jest tak samo bezzasadny jak kontrola, czy klient jest chory na syfilis, HIV czy żółta...

https://mobile.twitter.com/TheCejrowski/status/1433480907583901705

Werdykt

Fake News

Raport eksperta

Data werdyktu: 06.09.2021 17:14

Autor zgłoszonego tweeta przekonuje, że pomysł weryfikacji stanu zaszczepienia przeciwko COVID-19 w restauracjach jest tak samo bezzasadny jak kontrola, czy klient jest chory na syfilis, HIV czy żółtaczkę. Jednak o ile zarażenie osób obecnych w lokalu COVID-19 jest wysoce prawdopodobne, o tyle zainfekowanie trzema pozostałymi nie jest możliwe w wyniku przebywania i konsumpcji w tym samym pomieszczeniu. Jak można zarazić się kiłą (syfilisem)? 1. Akt seksualny to najczęstsza przyczyna zarażenia. Zarażenie kiłą wywołują bakterie krętka bladego - w momencie, gdy dostaną się do krwi przez uszkodzony naskórek. Najbardziej komfortowe warunki do działania stwarza krętkowi blademu akt seksualny - oralny, waginalny lub analny. W wyniku mechanicznego tarcia w trakcie seksu zmiany kiłowe obecne na błonach śluzowych lub skórze osoby zarażonej łatwo przedostają się do organizmu jej partnera. Warunkiem, który musi zostać spełniony, by doszło do zarażenia kiłą, jest uszkodzenie naskórka - niestety, wystarczy, że będzie ono drobne, niewidoczne „gołym okiem”. Miejsce, w którym do tego doszło nazywa się nawet wrotami zakażenia. Seks bez zabezpieczenia jest więc główną przyczyną zarażenia kiłą i w takich przypadkach mówi się o kile nabytej bezpośredniej. 2. Pocałunek z osobą, u której pojawiły się zmiany chorobowe w gardle - rzadka przyczyna zarażenia. Kolejnym przykładem bezpośredniego zarażenia kiłą jest to przez pocałunek, lizanie czy gryzienie ust, ale tylko w tych wypadkach, gdy zmiany chorobowe pojawiły się w gardle zakażonej osoby i gdy doszło do bezpośredniego kontaktu z widoczną, najczęściej okrągłą i otwartą, raną. Do zarażenia w ten sposób dochodzi jednak w zdecydowanie mniejszej liczbie przypadków niż podczas kontaktów seksualnych. 3. Zakażenie spowodowane wyjątkowo długą żywotnością bakterii krętka bladego - skrajnie rzadka przyczyna zarażenia. Kiłą nabytą można się też zarazić w sposób pośredni, jednak są to skrajnie rzadkie przypadki. Do zarażenia dochodzi wtedy na skutek zachowania przez bakterie krętka bladego długiej żywotności, spowodowanej wilgotnymi warunkami. Dzieje się tak, gdy skorzystamy z mokrego ręcznika, szczoteczki do zębów czy pomadki do ust osoby chorej na kiłę. Kiłą nie zarazimy się: - przytulając osobę zarażoną, - pływając w basenie z osobą zarażoną, - korzystając z toalety, z której korzystała również osoba zarażona, - nosząc te same ubrania co osoba zarażona, - dotykając klamki drzwi po osobie zarażonej, - korzystając z tych samych sztućców co osoba zarażona, - pijąc z tej samej szklanki, co osoba zarażona. Jak może dojść do zakażenia HIV? HIV przenosi się 3 drogami: 1. przez kontakty seksualne – udowodniono, że prezerwatywa znacznie zmniejsza ryzyko zakażenia HIV, jeśli m.in. są spełnione następujące warunki: jest dobrej jakości, została właściwie założona, jest od początku do końca stosunku na swoim miejscu, nie pękła i nie zsunęła się; 2. przez krew – gdy zakażona krew dostanie się na skórę, która jest uszkodzona, na błonę śluzową np. do oka, nosa, jamy ustnej, na narządy płciowe lub zostanie wstrzyknięta podczas używania wspólnych z innymi igieł i strzykawek np. do podawania środków odurzających, anabolików w zastrzykach; 3. podczas ciąży, porodu lub karmienia piersią z zakażonej HIV matki na jej dziecko – dlatego kobiety planujące ciążę lub będące w ciąży powinny wykonać test w kierunku HIV (ginekolog ma obowiązek zaproponować to badanie), test powinien też zrobić przyszły ojciec. Nie ma ryzyka zakażenia HIV w sytuacjach takich, jak mieszkanie pod jednym dachem z osobą zakażoną, przebywanie np. w kinie, na basenie… Owady (np. komar) i zwierzęta nie przenoszą HIV. Żółtaczka to zespół objawów, na które składają się z żółtego przebarwienia skóry, twardówek oczu oraz błon śluzowych. Do żółtaczki dochodzi w wyniku bardzo wysokiego poziomu bilirubiny we krwi oraz tkankach. Wyróżniamy kilka rodzajów żółtaczki: 1. Żółtaczka hemolityczna – nazywana jest również żółtaczką przedwątrobową i powstaje ona w wyniku hemolizy, czyli nadmiernego rozkładu krwi, a w efekcie wytworzenia dużej ilości bilirubiny. 2. Żółtaczka mechaniczna – nazywa się ją inaczej żółtaczką pozawątrobową, zaporową lub zastoinową. Pojawia się ona w konsekwencji zapalenia dróg żółciowych, guza trzustki lub kamicy przewodów żółciowych. 3. Żółtaczka wątrobowa – nazywana inaczej żółtaczką miąższową. Jej głównym objawem jest ból mięśni. Jej przyczyną jest wirusowe zapalenie wątroby typu A, B i C. Żółtaczkę spowodowaną WZW dzielimy typy: A, B oraz C. - A to żółtaczka pokarmowa, którą wywołuje wirus HAV (Hepatitis A Virus), przenoszony drogą pokarmową, jest to również dolegliwość brudnych rąk. Do zakażenia tego typu żółtaczką dochodzi na skutek picia zanieczyszczonej wirusami wody lub spożywania mytych nią pokarmów. Dostępna jest szczepionka przeciwko WZW typu A; zalecane są dwie dawki. - B - żółtaczka wszczepienna, groźna choroba zakaźna. Wirus zapalenia wątroby typu B jest 50 do 100 razy bardziej zakaźny niż wirus HIV. Skuteczną metodą w zapobieganiu WZW typu B jest szczepienie. Zakazić możemy się między innymi w wyniku: - stosunku płciowego, - skaleczenia brudną strzykawką lub igłą, - robienia tatuażu (gdy w salonie nie przestrzega się zasad higieny). To samo dotyczy zakładów fryzjerskich, kosmetycznych lub stomatologicznych, - przetoczenia zakażonej HBV krwi i jej produktów (przy obenej procedurze sprawdzania krwi w Polsce powikłanie praktycznie nieobserwowane). - C - spowodowana przez wirus zapalenia wątroby typu C (HCV: Hepatitis C Virus). Za źródło zakażenia tego rodzaju żółtaczką, uważa się krew zakażoną wirusem. Do zakażenia dochodzić może na przykład podczas hospitalizacji, gdy przetoczona nam została zakażona krew lub podczas dializ czy w trakcie wizyty u stomatologa, gdy nie przestrzega się zasad higieny (tak samo u fryzjera i kosmetyczki). Z powyższego łatwo wywnioskować, że – w przeciwieństwie do COVID-19 – nie sposób zarazić kiłą, żółtaczką czy HIV podczas wizyty w restauracji.

Żródła

https://www.poradnikzdrowie.pl/seks/choroby-intymne/jak-mozna-zarazic-sie-kila-drogi-zakazenia-bakteria-kretka-bladego-aa-xWpj-YANa-gUCi.html https://www.aids.gov.pl/kampanie/CWL/02.html https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/najczestsze-objawy-chorobowe,zoltaczka-typu-a--b-i-c---objawy-i-leczenie-zoltaczki,artykul,1577518.html

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.