Czy jedzenie kiszonej kapusty w postaci kwaśnicy pozwala zwalczać infekcje wirusowe i bakteryjne?

Data zgłoszenia: 07.02.2022 11:11

Udostępnij:

Zgłoszony news

Twierdzenie, że infekcje wirusowe i bakteryjne można zwalczać poprzez oczyszczanie jelit za pomocą okresowego jedzenia kiszonej kapusty w postaci kwaśnicy jest nieprawdziwe. Materiał zgłoszony do we...

http://zaprasza.net/a.php?article_id=37506

Werdykt

Fake News

Raport eksperta

Data werdyktu: 10.02.2022 12:12

Twierdzenie, że infekcje wirusowe i bakteryjne można zwalczać poprzez oczyszczanie jelit za pomocą okresowego jedzenia kiszonej kapusty w postaci kwaśnicy jest nieprawdziwe. Materiał zgłoszony do weryfikacji pochodzi ze strony zaprasza.net . Weryfikacji podlegał wpis, że jedną z metod zwalczania infekcji jest oczyszczenie jelit, w których gromadzą się bakterie chorobowe i wirusy, a najlepszym sposobem na to jest okresowe jedzenie kiszonej kapusty w postaci kapuśniaku/kwaśnicy. O wypowiedź serwis Fake Hunter poprosił eksperta prof. dr hab. n. med. Joannę Zajkowską z Kliniki Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. „Kwaśnica może poprawiać kondycję naszego organizmu, ale nie zwalcza infekcji wywołanych przez bakterie i wirusy. Nasz mikrobiom jest przystosowany do współpracy z bakteriami zakwaszającymi. Na naszym terenie jest to kwaszona kapusta, kwaszone ogórki, bo tak nasi przodkowie konserwowali żywność. Te żywe bakterie lactobacillus utrzymują mikrobiom w dobrej kondycji i zaleca się naturalne odbudowywanie np. po antybiotykoterapii. Natomiast gotowanie kwaśnicy czy kapuśniaku unieszkodliwia te bakterie, ponieważ produkty zostają poddane obróbce termicznej. Samo podanie rzeczy kwaśnych, może to być kwaśnica, cykoria czy banany, stwarza lepsze środowisko do zasiedlenia bakterii lactobacillus. Samo określenie oczyszczanie jest kompletnie niemedyczne. Natomiast w przywracaniu prawidłowej flory bakteryjnej kwaśnica faktycznie może pomóc. Kwaśnicę można potraktować jako prebiotyk, ponieważ stwarza lepsze warunki dla probiotyków czyli dla żywych bakterii zakwaszających. Poprawiając kondycję naszego mikrobiomu, czyli całej kolonii bakterii, która jest w naszych jelitach i zachęcając do pozostania tam bakterii zakwaszających z grupy lactobacillus, utrudniamy pozostawanie tam bakterii gnilnych, niekorzystnych dla naszego organizmu. Bakterie z grupy lactobacillus zasiedlając nasz mikrobiom nie dają miejsca beztlenowym bakteriom gnilnym, czy innym bakteriom chorobowym, które mogłyby się namnożyć powodując patologie jelit, natomiast nie zwalczają ich w sposób aktywny. Jeśli chodzi o wirusy kwaśnica nie ma takiej siły sprawczej, żeby je zwalczać. Natomiast dobra kondycja mikrobiomu utrudnia namnażanie się czegokolwiek co jest dla nas niekorzystne".

Żródła

Rozmowa telefoniczna przeprowadzona z prof. dr hab. n. med. Joanną Zajkowską, zastępcą ordynatora z Kliniki Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku 10 lutego 2022 o godz. 11.00.

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.